Obiceiuri vechi vs. obiceiuri noi

De ce ne este greu să ne schimbăm și să scăpăm de vechile obiceiuri?

Mulți dintre noi întâmpină probleme când vine vorba de renunțarea la obiceiuri vechi sau atunci când dorim să schimbăm ceva la noi înșine. Ne dorim cu adevărat schimbarea, ne străduim într-o măsură mai mică sau mai mare să aducem noul în viața noastră, dar de cele mai multe ori, cei mai mulți dintre noi eșuăm și ne întoarcem la vechea rutină. Se vehiculează mult ideea de „lipsă a voinței” sau ni se spune că suntem slabi, că poate nu ne dorim suficient de mult sau că nu avem motivația necesară. Nu spun că nu e nicio urmă de adevăr în aceste lucruri, însă atunci când ni se spune asta sau când ne dăm singuri aceste explicații, nu facem decât să ne simțim fără nicio putere, mici, victime sau incapabili. Nu cred că ne ajută cu nimic aceste etichete și mai mult decât atât explicația este mult mai profundă.

Ce se întâmplă de fapt?

Cercetările în domeniu arată că din cele 60.000-70.000 de gânduri pe care le avem zilnic, aproximativ 95% din acestea sunt aceleași cu cele avute în ziua precedentă și la fel și cele din zilele trecute și tot așa. Practic gândim la fel, zi de zi, pe pilot automat, în funcție de programele din subconștientul nostru, sperând că ceva din viața noastră se va schimba sau se va îmbunătăți. Dar cum să se producă această schimbare mult visată și dorită dacă noi rulăm „aceleași gânduri care generează aceleași alegeri în fiecare zi, care generează aceleași comportamente, care generează aceleași experiențe? Aceleași experiențe produc aceleași emoții, iar aceleași emoții produc aceleași gânduri”(Joe Dispenza – doctor în chiropractică cu multiple specializări în neuroștiință, neuroplasticitate, epigenetică, electroencefalogramă și coerența dintre minte și inimă). Cu alte cuvinte, simplu spus, acesta este modul în care ne construim viața zi de zi, clipă de clipă. E un cerc vicios, din care scapi cu greu dacă nu îl conștientizezi.

Multe persoane se întreabă de ce totuși pentru ele afirmațiile nu funcționează? De ce se simt la fel de triste, neputincioase și deznădăjduite dacă au spus afirmațiile potrivite? De ce nu reușesc să implementeze în totalitate un obicei nou? De ce nu merge?

Nu merge pentru că programele după care ne rulăm viața, adânc înrădăcinate în subconștientul nostru, ne dictează cum să ne simțim. Degeaba îmi repet cât de fericit/ă sunt și fac afirmații pe această temă, dacă corpul meu îmi transmite că nu e adevărat. Eu îmi spun sunt fericit/ă, iar corpul îmi spune „ba nu ești, te simți îngrozitor”. Corpul este în strânsă conexiune cu aceste programe subconștiente create de-a lungul vieții și simpla repetiție a unor propoziții uneori nu funcționează. Afirmațiile care se transformă în gânduri și cărora le corelăm o emoție devin însă foarte eficiente.

Pentru ca schimbarea să aibă loc în viața ta trebuie să îți schimbi mintea mai întâi. Pare ceva imposibil, dar dacă alții au reușit, înseamnă că poți și tu.

Începe de la ideea că viața noastră nu se schimbă pentru că gândurile noastre nu se schimbă. Conștientizează ce gânduri ai. Fără judecată și fără critică. Doar observă. Observă repetitivitatea gândurilor tale. Analizează-ți ziua și cum gândurile tale se aștern în funcție de activitățile pe care le ai. Din momentul în care ne trezim dimineața și ne conectăm prin simțurile noastre cu mediul înconjurător, începe dansul rutinei. Telefon, baie, spălat pe dinți, duș, bucătărie, cafea etc. Poate fi diferit pentru fiecare dintre noi, dar rutina există într-o formă sau alta. Aceeași ordine a activităților, același traseu către muncă, aceiași colegi, aceleași gânduri. E ca și cum, într-o măsura mai mică sau mai mare, trăim pe „repeat” aceleași zile și aceleași gânduri. Dacă ești de acord cu mine că gândurile noastre creează realitatea noastră, poate îți este ușor să mă urmărești.

Cum rupi acest pattern (tipar/model)?

O primă recomandare este să începi dimineața cu o meditație. Sau măcar ascultă în căști muzică plăcuta înainte de a coborî din pat și a intra în contact cu aceeași realitate. Dr. Joe Dispenza explică cum prin acest simplu exercițiu, nu dai voie corpului să intre pe pilot automat. Se întâmplă un soi de decuplare de la programele de bază ale subconștientului, luându-le din putere. Programele subconștientului pot fi credințe limitative precum: „viața e grea”, sau „nu am chef de ziua aceasta, va fi cu siguranță la fel de grea ca ziua precedentă” sau „nu îmi place viața mea”, sau „sunt obosit/ă, nu am chef de nimic”, etc. Printr-o meditație sau câteva minute în liniște sau ascultând muzică în căști te poți programa diferit pentru ziua ce urmează. Petrece acest timp selectând gândurile pe care dorești să le ai pe parcursul zilei. Alege în mod conștient cum vrei să te simți în această nouă zi.

În continuare, cu scopul de face loc noului în viața ta și a crea noi rețele neuronale, fă lucrurile diferit în fiecare dimineață și chiar pe parcursul zilei, în măsura în care ai această posibilitate. Fii creativ/ă! Dacă obișnuiai să verifici telefonul imediat cum te trezeai, acum amână cât mai mult acest moment. Dacă spălatul pe dinți era activitatea numărul unu a dimineților tale, acum fă mai întâi un duș și abia apoi spală-te pe dinți. Schimbă tot ce îți trece prin cap și fă asta zilnic. Folosește alt traseu spre drumul către job, parchează în alt loc, mănâncă altceva în fiecare dimineață, fă lucrurile diferit. Astfel, după cum spuneam mai devreme, se creează noi rețele neuronale. Acest aspect minor și chiar distractiv, dar care te scoate din zona de confort, coroborat cu monitorizarea gândurilor tale te ajută să te întorci în prezent și să accesezi noutatea, noul, căci după cum explică dr. Joe Dispenza, în momentul prezent se află necunoscutul și de aici începe schimbarea.

Pe lângă monitorizarea gândurilor tale, învață să fii conștient de fiecare cuvânt pe care îl rostești, de fiecare comportament, fiecare reacție. Fii atent la tine și observă-te cu blândețe. Cele mai multe lucruri le facem fără a le trece prin filtre. Le facem din reflex, obișnuință, fără a ne da seama. Toate aceste gânduri, comportamente și acțiuni inconștiente vor trebui schimbate, dacă îți dorești schimbarea la nivel macro în viața ta. Apelând la logica elementară, e lesne de înțeles cum totul în viața ta rămâne neschimbat dacă gândești la fel ca în trecut, te comporți, simți și acționezi în același mod. E aproape imposibil să crezi că se va schimba ceva, dacă acești factori rămân identici.

Ce vreau să subliniez aici este că fiecare, dar absolut fiecare dintre noi are puterea de a prelua controlul și de a face aceste schimbări. Tot tu ești cel care a creat realitatea din viața ta prezentă. Tot tu o poți modifica aplicând aceste informații. Noi gânduri, vor produce noi alegeri, care vor determina noi comportamente, care vor genera noi experiențe și emoții noi. Ieși astfel din trecut, din modul de acțiune pilot automat, care accesând baza de date a trecutului obișnuia să reproducă același pattern în fiecare zi.

*Acest articol se bazează pe informațiile oferite de dr. Joe Dispenza în cărțile sale și poate fi regăsit și în ediția a 6-a a revistei Yoga Social.