Stresul dintr-o altă perspectivă

Stresul poate fi un dușman pentru organismul nostru. Dar la fel de adevărat este că stresul este prietenul nostru. Nu ne referim aici la stresul cronic, care dacă este ignorat poate aduce o serie de probleme în viața noastră, de tip patologic. Atunci când nu-l ignoram, stresul devine prietenul nostru. De ce spun asta? Pentru că dacă ne educăm să simțim și să identificăm momentele în care ne simțim stresați atunci vom realiza că de fapt primim un semnal de alarmă. Organismul încearcă să ne spună să ne oprim, ori să facem o scurtă pauză, sau să schimbăm direcția.

Aș vrea să fac o scurtă analogie cu frica. Ne-am obișnuit să credem că frica este un lucru rău. Și la un anumit nivel chiar este. Dar nu întotdeauna. Dacă simți frică în momentul în care spre exemplu vezi un șarpe este cel mai bun lucru pe care-l poți simți. Această frică te va ajuta să fugi, să te ferești sau să-ți salvezi viața. Cred că este evident de ce în situația aceasta frica este benefică. Primești niște instrucțiuni de la mintea ta și acționezi în consecință. La fel de evident este cât de nocivă poate fi frica atunci când nu există un pericol real. Sau atunci când avem sentimente de frică pe perioade îndelungate, la fel, fără un motiv real. În mod similar stresul poate fi nociv sau benefic.

Aș vrea să ne concentrăm pe meritele stresului de această dată și când spun asta nu mă refer doar la stresul apărut în fața unei primejdii, care la fel precum frica îți poate salva viața.

Haideți să ne gândim la stres ca la un barometru care ne indică nivelul la care ne aflăm din acest punct de vedere. Fiecare are capacitatea de a evalua cât de stresat se simte. Așadar dacă vei privi stresul ca un barometru care te va atenționa de fiecare dată când nivelul acestuia depășește o anumită valoare și îți vei propune să iei măsuri imediat cum se întâmpla acest lucru, atunci acesta ar putea deveni prietenul tău.

Să facem un exercițiu de imaginație. Să spunem că ești la job și te pregătești să ai o discuție cu șeful tău. Dacă doar gândul la această discuție îți creează stări de anxietate și te simți stresat/ă înseamnă că e nevoie să iei anumite măsuri. Doar observând felul în care te simți și trăgând concluzia că ești stresat/ă te poate ajuta să faci anumite lucruri pentru a ieși din această stare. Poate pentru unii dintre noi ar funcționa o încurajare din partea unui coleg sau a unui prieten, poate pentru alții ar ajuta o scurtă meditație de cinci minute sau ar putea fi benefic să faci câteva respirații conștiente. Indiferent ce anume ne ajută pe fiecare dintre noi să ne relaxăm important este mai întâi să ne dăm seama că avem nevoie să ne relaxăm. Dacă nu ne dăm seama și nu conștientizăm această nevoie, nu avem cum să o îndeplinim. Stresul face asta pentru noi. Ne aduce în prim-plan anumite stări neplăcute care ne atrag atenția că ceva nu este în regulă.

Ce este de fapt stresul?

Stresul este un răspuns automat al organismului nostru în fața unor situații care ne pun în pericol sau ne alterează echilibrul interior, starea de homeostazie. Acest răspuns al organismului nostru ne poate ajuta să supraviețuim în anumite situații de primejdie. Atunci când se declanșează, stresul se manifestă atât pe plan emoțional, cât și pe plan comportamental și visceral, cât și la nivelul cardio-circulator. De asemenea, sistemul nostru imunitar este încetinit, procesele cognitive și decizionale sunt reduse și poate apărea o rezistență crescută la insulină. Aceste manifestări ale organismului nostru sunt evident benefice doar în situația unui pericol real, după cum spuneam mai sus, pentru că ne pregătesc pentru efort intens de tipul fight or flight. Această strategie a organismului a ajutat la perpetuarea speciei, însă în ziua de astăzi când nu mai fugim de animale sălbatice și primejdiile nu sunt la tot pasul, stresul nostru cel de toate zilele nu mai este tocmai ceva ce ne dorim.

Ce ne dorim totuși?

Ne dorim ca atunci când organismul nostru se pregătește de acest răspuns automat sau deja a intrat în modul de apărare să ne dăm seama și să nu permitem ca această manifestare să se instaleze pe perioadă îndelungată. Având în vedere că stresul se declanșează independent de procesele cognitive și decizionale, avem nevoie să surprindem cumva momentul înainte ca starea de echilibru a organismului să fie alterată. Așadar ne dorim să fim buni observatori, să ajungem să ne cunoaștem pentru a putea lua măsuri cât mai rapid. Cu alte cuvinte nu ne dorim ca stresul acut să devină stres cronic, iar cu timpul prin exercițiu, chiar să învățăm să evităm instalarea acestuia, atunci când nu ne ajută cu nimic.

Poate părea la prima vedere ceva aproape imposibil de făcut tocmai pentru că stresul este un răspuns automat pe care nu îl poți controla. Însă există instrumente pentru fiecare dintre noi de care ne putem folosi, în funcție de ce anume știm că ne ajută să ne relaxăm, să reducem starea de tensiune sau anxietatea. Și aici intervine din nou, cunoașterea de sine. Nu există o rețetă universală. Ceea ce pe mine mă ajută, ție ți s-ar putea părea total ineficient sau invers.

Kitul de prim ajutor

Pentru astfel de situații fiecare dintre noi poate să-și creeze un kit de prim ajutor care să conțină toate acele instrumente/metode/soluții care știi că funcționează pentru tine. Scrie pe agenda pe care o ai mereu la îndemână o listă cu aceste lucruri, pe care să o poți citi oricând simți că stresul începe să pună stăpânire pe tine. Dacă nu poți identifica instrumente de ajutor, poți apela la un specialist care poate fi un psiholog, un consilier dezvoltare personală sau un terapeut de încredere care te pot ghida în descoperirea acestor unelte.

De asemenea, tehnica jurnalului poate fi de folos pentru a identifica niște pattern-uri care îți declanșează aceste stări, pentru a nota ce a funcționat pentru tine într-o anumită situație sau pur si simplu pentru a dobândi claritate prin așternerea pe hârtie a gândurilor și trăirilor pe care le ai.

Așadar, dacă vei privi stresul ca pe un prieten care îți bate la ușă și îți spune că la ușa ta a luat foc, tu poți acționa instant luând un recipient cu apă (kitul de prim ajutor) și stinge acel foc. Dacă vei alege să ignori bătaia la ușă, focul ar putea crește și ajunge până în apartamentul tău, provocând anumite daune, care pot fi temporare, dar și permanente uneori.

Împrietenește-te cu stresul,  nu-l mai privi ca pe un dușman, ci ca pe un dar pe care organismul tău ți-l oferă pentru a te atenționa când începi să lucrezi în defavoarea ta, a corpului tău și a minții tale.

*Acest articol poate fi regăsit și în ediția a 5-a revistei Yoga Social.